Pazartesi, Ocak 16, 2017

AŞIK OLMAK BENLİĞE İHANET MİDİR?

AŞIK OLMAK BENLİĞE İHANET MİDİR?

İnsanoğlu, bencildir. Bencil'den kötü bir mana çıkartma amacında değilim. Bir atasözüyle özetlemek gerekirse ''Önce can, sonra canan..'' 

İnsanoğlu doğası gereği ilk önce kendini düşünür. İnsanoğlu, doğanın bir parçasıdır. Tıpkı aç bir aslanın ilk önce kendi karnını doyurup, ardından yavrularını beslemesi gibi.. İnsanlar doğanın bir parçası olduğundan, ilk önce kendi ihtiyaçlarını, kendini düşünürler.
Düşünün, bir apartmanda yangın çıksa kendinizi mi kurtarırsınız yoksa diğer komşularınızı mı? Tabii ki de doğamız gereği kendinizi.

Bu bizim doğamızda olan birşeydir. İnsanoğlu bunu kendisi, kültürle, çevreyle, toplumla yahut öğrenilme yoluyla öğrenmemiştir.

Peki doğanın bize vermiş olduğu bu dürtü, benlik dürtüsü'ne karşı aşkı nasıl açıklayabiliriz?
Aşık olmak insanın kendisine ihaneti midir? İnsan aşık olunca, üzülür, bunalıma girer, uykusuz kalır, yemez, içmez, asosyal olur, kimseyle konuşmayabilir. Neden? Bir kişiye aşık olduğu için. Yani başkası yüzünden kendi hayatını kısıtlamakta aslında insanlar. Bu da benliğe ihanet değil midir?
Sırf o istemedi diye istediğini giyinmemek, bütün gece bir kişi için ter dökmek, bir yere gittiğinde evdeymişsin gibi davranmak..
Kısacası kendine bir kırmızı çember çizmek.. Bunlar insanın kendine olan ihanetidir.

Birde şu pencereden bakmakta elbet fayda var.
Aşk bencillik midir?
Biz karşı tarafı, kendisi olduğu için mi seviyoruz? Ayrılınca neden ağlıyoruz?
Karşı tarafın doldurduğu o duygunun artık doldurulamayacağı için mi ağlıyoruz? Yoksa artık yanınızda olmadığı için, kendi bencilliğimizden mi ağlıyoruz?  İşin özü şu ki, biz karşı tarafı duygularınızı tamamladığı için mi seviyoruz yoksa benliğimizi tatmin etmek için mi?

Her iki pencerede de ihanet ediyoruz hem kendimize hem sevdiğinize..

Özet olarak aşk, neredeyse çoğu zaman benim dediğim olsun demek, kendinizi düşünmemek, kendinize ve karşınızdakine sınırlar koymak, kırmızı çember çizmek, benliğinize karşı tavırlar almak, kendi dünyanı ve karakterini karşıdaki kişiye göre şekillendirmek; benliğinize ihanettir.
Aşk tamamen ihanet demektir!
Peki ihanet etmek isteyen var mı?
Var!
Evet,
Ben bir hainim..
Kendime ihanet ettim..
Ya sen? Hain misin sevdiğim?..



0 yorum:

Yorum Gönder